Stocken

Jag har haft problem med en stock. Inte den stocken som är en gammal vän som fick smeknamnet av kompisarna i bastuklubben. Nej.

Utan jag har haft en 300 kilos björkstock liggandes i en slänt, för bred för att såga itu den med motorsåg, för mycket lutning på slänten för att våga ställa sig på andra sidan för att såga från just andra sidan & nåt så inihelvetes alldeles för tung för att pötta bort.

Så var det i vintras. Men efter att ha lärt sig enligt google så väger stockar mindre på senvåren pga torkan än de gör på hösten. & efter att ha hittat järnspettet jag fått av en av mina favoritmänniskor som jag aldrig träffat så tänkte jag: - Äh, vafan. Jag tar på mig ett träningslinne & ger det ett försök.

Så efter ett par hundra knäböj, dussintalet maxlyft, ett tjog av riktigt fula ord & några riktigt farliga stuntinsatser så klöv jag stocken, fick den centimeter för centimeter ner för slänten till Ramsjö Kanal. Sen. Äntligen plaskade det ett härligt plask från när stock möter kanal.

Jag fixade det. Jag gjorde det. Så snart tar jag in den, gör ved av den.

Eller så tänkte jag att om jag bara lär mig spela fiol så skulle jag kunna uppträda som Näcken där i kanalen.

Det skulle dra fulla hus.


//Patron Blidberg

Pågående på LisPatronen jobbar & drar in stålars till hushåll.

Målsman myser & drar djupa andetag o blickar åt alla håll. 

Alla har vi våra olika sysslor. 

Och vad jag gör denna nationalparkernas dag tjugofjärde maj tvåtusenfjorton?

Handskriver & målar mig igenom åsk-kvalmiga timmar och undrar vad vår gårdstomte tillbringar sin tid en dag som denna. Är han ute i garaget och liksom jag klurar på hur höns bäst ska få sig ett rede där? Krattar han de stengångar vi tidig vårvinter fann ur trädgårdsglömska? Ser han till att morötter & majrova gror som bäst där ute i landet? Tar han sig en svängom på de stora öppna ytorna nere på bottenvåningen? Är han inne i min garderob och styr upp viss oreda bland ylletröjorna där under takbjälkarna?

Gud vet. 

"För sin hand genom skägg och hår, 
skakar huvud och hätta
nej, den gåtan är alltför svår, 
nej, jag gissar ej detta
slår, som han plägar, inom kort 
slika spörjande tankar bort, 
går att ordna och pyssla, 
går att sköta sin syssla."


// MejeRina
Visa fler inlägg