Dopceremonier. Igen.

För ett tag sen då vi var hemma hos rara fru_ring & fick en liten låda med 1 blommetupp & 2 New Hampshirehönor som ett välkomstpaket från en hönsmamma till en annan, ja, sen dess så har vi minst en gång om dagen och ganska tidigt på dagen fått höra ett kacklande kuckeliku och varje dag man parkerat bilen efter dagens dagsverke så har de lagt fram 2 små ägg med en koktid på 4 minuter & 33 sekunder för krämig gula åt oss.
Det gav oss smak på mer.
 


 
I helgen var det dags för hönsbytardag på ett ställe som antagligen låg ganska nära Brogård, för det var Brogårds loge. Hönsbytardag är för oss som inte haft höns så länge lätt att tro en dag då man träffas och byter höns med varandra.
Men. Det är det inte, det är en dag då man köper höns och där hönor kostar dubbelt så mycket som tuppar fast tupparna är dubbelt så stora, där kontanter fortfarande finns, där man helst skall ha egen låda med sig, där skrivna kvitton är ytterst sällsynt men där man kan skaffa nya, fina familjemedlemmar som gör en glad och stolt som en... tupp.
 


Vi traskade runt runt inne i logen några varv för att överlägga, diskutera, spana och selektivt verkligen välja ut vilka hönor som skulle passa bäst hos oss på snart välkänt mejeri.
Efter typ ca tre varv så hade de flesta redan köpt sina höns, det var inte så många kvar, vi oroade oss för att det inte fanns några kvar som ville flytta hem till oss.
Men såklart. I en liten bur så pockade 2 små japanska vaktlar på uppmärksamheten, de var inte så mycket större än domherrar, men eftersom de sa att de ville flytta med oss hem så fick de det.
1 blå Brahmahöna som växt upp i konstnären Per Gummessons gamla hemtrakter adressändrade också till Lis Mejeri av estetiska skäl. Den där lilla Orpingtondvärgen som var liten som en dvärg pga den var just en dvärg tog vi med för att den hade fina ränder och så den där vita lilla blandrasen som egentligen inte är stor nog för några som helst vuxna beslut beslutade vi att vi skulle ta hand om.
Så nu är de hemma.
 
 


De som redan bott hos oss ett tag har fått namn efter kända kändisar med fågelnamn.
T ex så heter tuppen Sten-Åke efter Göteborgs mäktigaste man 1977; Sten-Åke Cederhök. Alltså bor det en namne hos oss med Albert i Albert & Herbert och som är bra på revy och rim.
Den pigga hönan som springer upp, ner, kors, tvärs och tillbaka har blivit döpt efter konditions- och påmanarfenomenet Gunde Svan. Dels för att de kan springa runt runt i stora cirklar hur länge som helst utan att bli trött, men så hoppades vi också eftersom att skidåkar-Gunde har så god hand med dvärgarna som samlar på nycklar på fortet så tänkte vi att det blir perfekt stöd till dväghönan ifallifall vi skaffar en dvärghöna.
Höna no 2 heter samma som mannen som för varje bacon han steker blir mannen som stekt mest bacon av alla män som någonsin stekt bacon, mannen som sen urminnes tider stillat hungern hos en hel by med korv mé mos, mannen som hanterar en spritspåse som Rembrandt använde penseln: Ulf Göök.
 
Nu behöver vi er hjälp. Vi behöver 5 nya namn stulna från kända kändisar med fågelnamn att applicera på våra nya favoriter som redan somnat i våra hår, i våra famnar och i redena vi snickrat åt dem.
Så kommentera här under, maila till lismejeri@gmail.com, cykla förbi och släng in en lapp på tomten eller bara skrik ut nåt.
Vad skall de heta?
 
// Patron Blidberg

Få blir fler.

I detta snart välkända mejeri har vi länge kännt att vi behöver vara fler som drar sitt strå till stacken för att göra så att detta hem någon gång skall få pryda ett vykort innan vykort inte längre finns.
 
Undertecknad, MejeRina & Målsman bestämde oss för att inreda en fjärdedels garage och utan bygglov bygga en Atterfallsflygel på samma garage och inreda det som en resort för hönor som är trötta på hetsen, stressen och prestationskraven i stora kackliga hönshus.
 
Det byggdes reden av ett gammalt fönster som varit fönster med utsikt över ängen på andra sidan sparrisen där det skall värpas ägg med gyllengula gulor.
Det skruvades upp pinnar så att hönorna som känner sig lite mer värdefulla skall få sitta så högt upp så att även om de böjer sig framåt så får de fortsätta ha näsan i vädret.
Halm, ströe, vattenautomat fick vi köpa i affärer som man inte visste fanns på den tiden man bodde med gångavstånd till övergångsställen.
Sen köpte vi bonniga tavlor och porslinsankor på Lis Lilla Lantloppis och satte upp för att hönorna inte skall känna sig ensamma om de råkar vara uppe före tuppen.
 
På ena väggen sitter det lite redskap så att man kan ta hand om gödslet. 
 
Efter detta åkte vi till fru_Ring som bodde mitt i härliga Bullerbyn med en liten låda för att få ta hand om de små få fåglarna som verkligen behövde komma hemifrån ett tag.
Det blev 1 stolt & viril tupp och 2 små bruna hönor som är så välbekanta att när de sover på natten blir en höna med två huvuden.
// Patron Blidberg
Visa fler inlägg