Lis Mejeris Julkalender S01E08
Solhagas julsenap
250 g gula senapsfrön
250 g bruna senapsfrön
7,5 dl Carlslund äppelmust
30-40 g Colemans senapspulver, beroende på hur stark du vill ha
30 g äppelcidervinäger
15 g salt
390 g Slöingehonung
Mal senapsfrön i kryddkvarn, ju finare desto starkare senap. Här är den grovmalen.
Koka äppelmust, vinäger, salt och honung. Slå i malda senapsfrön och rör om tills det blir tjockt.
Låt stå över natten för att alla smaker ska sätta sig.
1 del äppelmust
1 del äppelcidervinäger
1 del rapsolja
lite salt
Solhagas Vörtbröd
400 g vatten
720 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
400 g rågsurdeg
80 g flytande vört
40 g farinsocker
6 g pomerans, malen
4 g ingefära, malen
4 g kardemumma, malen
2 g nejlika, malen
20 g jäst
20 g salt
180 g russin (kan givetvis uteslutas om du inte gillar russin i bröd. Jag brukade inte heller göra det, men här tycker jag faktiskt att de funkar riktigt bra!)
Blötlägg russinen i kallt vatten i cirka en timme.
Knåda allt utom salt och russin i blandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Sila bort vattnet från russinen och blanda in på låg hastighet i ett par minuter.
Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Rundriv först och låt vila under duk i 15 minuter. Forma sedan till limpor och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med vetemjöl. Man spänner alltså upp brödet två gånger, för att det ska få höjd och inte bli så platt.
Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden.
Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 220° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.
Recept på julskinkor finns på text-tv & fler fantastiska bröd finns på sarabakar.se
// Patron Blidberg