Lis Mejeris Julkalender S01E08

 
När man jobbar på julen och inte riktigt hinner sitta still hela den tiden det tar att äta dubbla rundor sill, frossa i festlig lax, stora lass småvarmt, Ris a´la Malta & hela det översta lagret av Aladdinasken pga att man t ex måste springa runt med en säck med paket till alla barn som säger att de ätit sin spenat var dag.
Så om man har det hektiskt kring jul så kan det vara fint att få lite julmat to go. 
 
På Solhaga Stenugnsbageri i lilla Slöinge kan man slå sig ner en stund om man vill pausa på ett ställe med den där julkänslan som inte riktigt är samma julkänsla som på torg, gallerior & varuhus.
För där får sannerligen inte heller vår gäst vara ifred, för i de kretsarna är han rätt haussad bland barn som ont ropar påpekar att de varit snälla hela året.
Men likt Fantomen som emellanåt går på gatan som en vanlig man fikar Jultomten i lugnet & ron på Solhaga som en lika vanlig man.

 


Deras vörtfralla med julskinka, grönkålssallad & egenvevade äpplesenap smakar jul som jul skall smaka.
& man kan äta den i bilen, i en fåtölj, på släden eller framför en brasa i skogen.
 
 


 

Solhagas julsenap
250 g gula senapsfrön
250 g bruna senapsfrön
7,5 dl Carlslund äppelmust
30-40 g Colemans senapspulver, beroende på hur stark du vill ha
30 g äppelcidervinäger
15 g salt
390 g Slöingehonung

Mal senapsfrön i kryddkvarn, ju finare desto starkare senap. Här är den grovmalen. 

Koka äppelmust, vinäger, salt och honung. Slå i malda senapsfrön och rör om tills det blir tjockt.

Låt stå över natten för att alla smaker ska sätta sig.

 
Äppelvinägrett till krispig grönkål
1 del äppelmust
1 del äppelcidervinäger
1 del rapsolja
lite salt
Fint skuren grönkål efter hur hungrig man är
 
Blanda allt, först det blöta, sen saltet, sen smakar man & sen fuktar man grönkålen med vinägretten.
 

Solhagas Vörtbröd

400 g vatten
720 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
400 g rågsurdeg
80 g flytande vört
40 g farinsocker
6 g pomerans, malen
4 g ingefära, malen
4 g kardemumma, malen
2 g nejlika, malen
20 g jäst
20 g salt
180 g russin (kan givetvis uteslutas om du inte gillar russin i bröd. Jag brukade inte heller göra det, men här tycker jag faktiskt att de funkar riktigt bra!)

Blötlägg russinen i kallt vatten i cirka en timme.

Knåda allt utom salt och russin i blandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Sila bort vattnet från russinen och blanda in på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Rundriv först och låt vila under duk i 15 minuter. Forma sedan till limpor och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med vetemjöl. Man spänner alltså upp brödet två gånger, för att det ska få höjd och inte bli så platt.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett snitt på längden.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 220° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Recept på julskinkor finns på text-tv & fler fantastiska bröd finns på sarabakar.se

// Patron Blidberg