Lis Mejeris Julkalender, S01E22

De där tomtarna lever tydligen inte uteslutande på tomtegröt. De äter upp all annan mat också.
 
Nu sist köttbullarna som är ämnade för det stora julkalaset på annan ej välkänd ort som slukats i rask takt med båda händerna från ett kök i natten upplyst av ett öppet kylskåp.
Men den skäggige mannen vet hur vi skall tas. Han skrockar att det är de bästa köttbullarna han ätit på alla jular han firat.
& då har vi räknat ut att han firat fler jular än Karl-Bertil Jonsson, Kalle Anka och den där farbrorn i "Kan du vissla Johanna" tillsammans. Så då får han äta hur mycket han vill.

För vi drivs av beröm här. Det gör vi. Bannemig. 
Sen så har vi ju receptet på köttbullarna. Så vi gör väl nya. Inga problem.
 
  • 500 g blandfärs (60 % nötfärs/40 % fläskfärs)Typ. Eller 70-70.
  •  finhackad gul lök
  •  ägg
  • 1 msk grov senap
  • 2 tsk sirap (ljus eller mörk)
  • 1 nypa malen kryddpeppar
  • 2 malda lagerblad
  • 1,5 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk)
  • 0,5 dl ströbröd
  • Salt
  • Svartpeppar
Blanda gräddmjölk & ströbröd. Låt sedan svälla.
Under tiden hacka & mal allting som skall hackas eller malas. Så det inte blir varken hackat eller malet.
Sen blandar man allting jämnt och fint till en smet.

Sätt ugnen på 100 grader och lägg smeten i en spritspåse.
 
Sen spritsar man ut små bollar, eller bullar på en bakplåt med bakplåtspapper och kör dem i ugnen ca 7 minuter och kyler sedan ner dem.
 



Och det är det som är knixet för en lyckad jul. Våra köttbullar är semifärdiga. De smakar gott, de är sådär hemmagjort-runda och har en perfekt konsistens.
 
När vi skall äta smäller vi bara på dem i en stekpanna med mycket smör och hög värme så de får en fantastisk färg också.

Sen kommer tomten. Det gör han.
 
// Patron Blidberg