Lis Mejeris julkalender, S01E05

Det är förkylningstider & MejeRina blank om pannan & fryser trots trippla duntäcken, mössa & ullsockor.
 
Vår gäst har eftersom han bara jobbar en dag om året & inte har avtal med nån vikariepool aldrig riktigt haft möjlighet att sjukskriva sig. 
Att han agerar i ur, skur, bland gran & fur när det är midvinter i bara en röd morgonrock bland snoriga men snälla barn gör ju dock att han enligt egen utsago samlar på sig de flesta basselusker som finns.
Då blir man expert på att inte vara sjuk, säger han.
 
Så hans huskurer sägs av honom själv vara vattentäta & då hjälpte han mig med att sno ihop en av dem.
 
Vi gjorde en pepparrotssnaps, ett rivigt och på samma gång lent brännvin av Brännvin special som vi köpt för att vi inte är specialare på att bränna vin.
 
Den botar mot alla världens virus, den passar utmärkt till sill & smälter mat som Etna smälte lava på tiden innan Lucia brunnit.
 
Vi behövde:
1 flaska brännvin special
1 pepparrot
1 rivjärn
1 kaffefilter
1 burk med lock på en liter
Några timmar
 
 
Vi gjorde så här:
Vi hällde spriten i burken, rev pepparroten på rivjärnets finaste sida, lade pepparroten i kaffefiltret, lade kaffefiltret i burken & sen så gjorde vi det lite snitsigt att vi satte fast locket med kaffefiltret så att kaffefiltret inte doppades i spriten.
Då får man en lite ljuvare pepparrotssmak & riskerar inte att pepparrotens beskhet sprider sig.
 
Så låter man det stå i 24-48 timmar.
Smaka, känn efter.
Sen är den klar. & då kan man lika gärna vara förkyld sen.
 
 
Hej Tomtegubbar sjöng vi, skålade, blev salongs & ljög om vem som hade flest renar.
 

// Patron Blidberg