Lis Mejeris julkalender, S01E02

Så då har vi alltså plötsligt sådär hipp happ tipp tapp en gäst här på Mejeriet. Så då passar jag på att idag svänga ihop något som inte behöver just jäst.

Så att vår nye besökare bara ska få ta det riktigt nätt & all den egentid han någonsin kan tänkas vilja ha och inte känna någon som helst press på sig att behöva komma med en hjälpande hand i köksbestyren.

Det mäts upp & vevas i kastrull. Det doftas & puttrar. Det smöras plåtar & det..nämen vänta nu..det står en förbannat gla' farbror bredvid mig och skrockeskrattar med hela det leende skägglurviga ansiktet. Hur sjutton kom han hit? Hörde någon hur han gick in genom köksdörren? Såg någon honom röra sig genom rummen? När lutade han sin käpp mot bakbordet där jag stått hela tiden?

Änglar, finns dom?
Tomtar, finns dom?
 
 
Förödande förförisk citronkola aka citronkÅHla
 
Ingredienser:
 
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
3 msk honung
1dl sirap
1 tsk vaniljsocker
Citronzest från 2 citroner
Flingsalt efter behag
Florsocker

Gör så här:

Blanda smör, grädde, socker, honung o sirap i en lagom stor kastrull som ger dig julkänslor.

Dra igång koket under omrörning på 6-ans värme men sänk rätt snart till 1-ans eller 2-ans och koka försiktigt i omkring 35 minuter (tills massan klarar kulprovet alternativt, för dig med fiffig termometer, är 124 grader varm. Temperaturen stiger rätt snabbt i slutet av koktiden). Det är viktigt att man rör om i kastrullen då och då under hela spisprocessen, samt att man hela tiden i början och hela tiden i slutet av koktiden.

Dra kastrullen från plattan. Rör ner vaniljsockret samt citronzesten (det yttersta skalet på citronerna som du rivit av på ett rivjärn).

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ungnssäker form (ca 20x30 cm) så att det även når upp en bit på sidorna o smöra det för säkerhets skull med äkta smör.

Häll i smeten i formen och strö över flingsalt.

Låt stelna.

Skär ca 2x3 cm stora kolabitar och pudra lite florsocker över dem så att de inte fastnar i det bakplåtspapper som du sedan så snitsigt slår in dem i som den tomtemor du är. 
 
Förvara i din vackraste burk med tätslutande lock. 

Voilà! Smaka de superbt smarriga och hör änglakörer sjunga.

// MejeRina